‘Artificial Intelligence’; omarm jij het of wil je er niets van weten? Het schrijven van een boek kost bloed, zweet en tranen. Waarom zou je het jezelf niet gemakkelijk maken en een robot het werk voor je laten doen? Kan een robot dat werk wel voor je doen? En wat hebben een kinderboek schrijven met AI en een boillonblokje gemeen? Je leest het hieronder.
AI een boek laten schrijven
Als het op schrijven aankomt, is taalmodel ChatGPT mijn favoriete voorbeeld van AI. Hoe flauw is het om ChatGPT een blog voor me te laten verzinnen over AI en het schrijven van kinderboeken? Heel flauw! En toch ga ik het doen, want ik verwacht dat ik er wel een punt mee kan maken.
Prompt 1
Mijn eerste verzoek (‘prompt’) aan ChatGPT was: “Schrijf een blog van 100 woorden over het inzetten van AI voor het schrijven van een kinderboek”
De tekst die ik kreeg was:
“AI inzetten voor het schrijven van een kinderboek kan je creativiteit een flinke boost geven. Met slimme taalmodellen zoals GPT kun je eenvoudig ideeën genereren, verhaallijnen uitwerken en zelfs dialogen schrijven. Dit betekent niet dat AI het schrijven overneemt, maar het kan je wel helpen om inspiratie op te doen of vastgelopen stukken te doorbreken. Of je nu een nieuw personage nodig hebt of hulp zoekt bij het bedenken van een spannend plot, AI biedt snelle suggesties. Zo wordt het schrijfproces leuker en efficiënter, terwijl jij als schrijver de controle en creatieve visie behoudt”.
Wat vind ik van deze tekst? Ik vind het niet echt slecht; inhoudelijk is de tekst best logisch en begrijpelijk. Maar het is uiteraard niet helemaal wat ik voor ogen had. En ook de stijl van de tekst laat te wensen over.
Prompt 2
Mijn volgende prompt aan ChatGPT werd: “Gebruik een vlottere schrijfstijl en voeg enkele voor- en nadelen van het gebruik van AI toe”.
De tekst die ik kreeg was:
“AI gebruiken voor het schrijven van een kinderboek? Dat kan je schrijfproces flink versnellen! Stel je voor: je zit vast, maar AI komt met een leuk personage of verrassende plotwending. Een groot voordeel is dat AI je helpt om sneller ideeën te krijgen en dialogen vlot te schrijven. Ook handig voor consistente toon en stijl. Maar, er zitten ook nadelen aan. AI heeft geen eigen creativiteit of gevoel voor humor zoals jij dat hebt, en soms voelt de tekst wat ‘onpersoonlijk’ aan. Het blijft dus belangrijk dat jij als schrijver de magie en ziel in het verhaal stopt”.
Deze tekst begint al best ergens op te lijken! Het is gelukt om ChatGPT ‘bij te sturen’. In deze richting wil ik graag verdergaan.
Prompt 3
Mijn derde prompt werd:“Breid de tekst uit met 200 woorden en pas alinea’s toe. Open de blog met een scherpe opmerking, een grapje of anekdote”.
Zie hier het (lang niet slechte) resultaat:
“Heb je ooit vastgezeten in een verhaal, net als een auto in de modder? Je hebt een geweldig idee, maar ineens stagneert het. Nou, AI kan in die situatie je sleepwagen zijn! AI inzetten voor het schrijven van kinderboeken is niet zo vreemd als het klinkt. Het kan je helpen om snel ideeën te genereren en nieuwe verhaallijnen te bedenken.
Een groot voordeel is de snelheid. Waar je normaal misschien uren zou nadenken over het volgende hoofdstuk, schudt AI binnen enkele seconden een paar suggesties uit de mouw. En dat niet alleen: AI kan dialogen vlot laten lopen en zorgt ervoor dat je verhaal consistent blijft in toon en stijl. Dat is vooral handig als je voor jonge lezers schrijft, waar de taal eenvoudig en begrijpelijk moet zijn.
Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook nadelen. AI heeft geen gevoel voor humor zoals jij dat hebt. Als je hoopt dat het een originele grap bedenkt die je lezers aan het lachen maakt, kun je bedrogen uitkomen. Bovendien kan de tekst soms wat onpersoonlijk of vlak aanvoelen, omdat AI geen echte creativiteit heeft. Jij blijft de dirigent van het verhaal, en het is jouw taak om de emotie en ziel toe te voegen.
Kortom, AI is een handige tool, maar je verhaal moet nog steeds jouw unieke stempel dragen!”
Dus: kan je met AI een kinderboek schrijven?
Een fijn leesbare blog kan je met ChatGPT denk ik best creëren. Een simpele prompt aan het model levert misschien een wat stijf en feitelijk stukje tekst op, maar de tekst is door aanvullende prompts goed bij te sturen. Bronnen vermeldt het taalmodel alleen nooit. Dit maakt het dus moeilijk om te controleren of ChatGPT de waarheid spreekt. Dit is in een luchtige blog misschien niet zo’n probleem, maar in een technische blog of een blog met vakkennis, is dit een groot risico.
Het schrijven van een blog is wat anders dan het schrijven van een boek! Bij het schrijven van een boek zijn originaliteit en het hebben van een eigen stijl belangrijk. En dat zijn nu net dingen waar ChatGPT niet in uitblinkt: het is een emotieloze robot. Daarbij heeft het taalmodel een limiet op de hoeveelheid tekst die het tegelijkertijd kan verwerken. Dit wordt ook wel de ‘context window’ genoemd. Wanneer een verhaal te lang wordt, kan het model eerdere details vergeten. En dat is natuurlijk een groot probleem als je van plan was om ChatGPT je boek te laten schrijven.
Mijn conclusie: ChatGPT is niet geschikt om het schrijven van je kinderboek aan uit te besteden. Maar het kan je er wel een beetje bij helpen. Vergelijk het met een bouillonblokje voor je soep: het maakt het net wat makkelijker, maar het echte werk moet je zelf doen!
Aanrader: lees ook mijn blog over AI illustraties.
Heb jij de gratis kinderboeken van Verhalennest al gedownload?