In kinderboeken zijn illustraties heel belangrijk. Zeker voor de allerjongsten, die slechts een korte spanningsboog hebben. Tekeningen brengen een verhaal tot leven en nodigen uit om helemaal in een boek te duiken. Met de komst van AI-tools kun je tegenwoordig ook eenvoudig zelf illustraties maken. Maar hoe werkt dat precies? En is het een goed idee om een kinderboek te illustreren met AI? Laten we die wereld eens induiken!
Hoe kom je als schrijver eigenlijk aan illustraties?
Illustraties in een kinderboek zijn onmisbaar. Maar wie regelt die illustraties eigenlijk? De schrijver? Of de uitgever? Dat hangt ervan af hoe je boek uitgegeven wordt. Als je een boek uitgeeft met een traditionele uitgeverij, dan hoef je meestal niet zelf achter een illustrator aan. Jij schrijft, terwijl zij voor een tekenaar zorgen die goed past bij jouw verhaal en doelgroep. Meedenken over illustraties kan je als schrijver vaak wel, maar de volledige controle heb je niet.
Dit is anders wanneer je je boek zelf uitgeeft. In dat geval ben jij de baas en bepaal je helemaal zelf hoe je boek eruit komt te zien. Misschien kun je zelf illustreren, of misschien moet je op zoek naar een illustrator die bij je past. Het (laten) illustreren van je boek is op deze manier meer werk, maar geeft je wel alle vrijheid.
Illustreren met AI
Tegenwoordig is er nog een andere methode: je kan kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence (AI), het werk voor je laten doen. Dat AI kan helpen bij het schrijven van een kinderboek, wisten we al. Maar de mogelijkheden van illustreren met AI lijken ook eindeloos. Maar is het een serieus alternatief voor een traditionele illustrator?
Het aantal online tools dat in een handomdraai een fraaie illustratie voor je kan maken is hoog. Heel hoog. Zelf gebruik ik ChatGPT en Canva regelmatig. Voorbeelden van andere grafische AI tools zijn: Image FX, DALL·E, MidJourney, Freepik, Picsart en Craiyon.
Hieronder zie je drie illustraties die ChatGPT voor me creëerde.
Ik heb onderstaande prompts gebruikt voor het genereren van bovenstaande 3 illustraties (van links naar rechts):
1. Maak een cartoon voor me van een schattig konijn met heel lange oren.
2. Maak nog een cartoon van hetzelfde konijn, maar deze keer met een wortel in zijn handen.
3. Maak nog een cartoon van hetzelfde konijn, maar deze keer schuilend voor de regen.
De cartoons zijn schattig en zouden niet misstaan in een kinderboek. Maar wat niet gelukt is, is om het hetzelfde konijn nogmaals afgebeeld te krijgen. Het lijkt ChatGPT niet te lukken een afbeelding te hercreëren.
Zelfs niet wanneer ik in een vierde prompt precies definieer wat voor soort konijn ik wil (kleur vacht, kleur neus, grootte, lengte van de oren etcetera). Ook niet wanneer ik AI vraag in één keer twee verschillende illustraties te creëren. Ook andere AI tools, zoals Canva en Craiyon, slagen er overigens niet in om 2 keer exact hetzelfde konijn te tekenen. En dat is toch wel erg jammer als je meer dan één prent in je boek wil opnemen. Want dat wil je waarschijnlijk.
Wat ik een ander nadeel van AI illustraties vind, is dat vaak zichtbaar is dat het een met de computer gegenereerd plaatje is. De plaatjes zijn vaak erg ‘strak’ en ‘perfect’ en niet echt uniek. Persoonlijk vind ik dat ze de warme uitstraling van een met de hand gemaakte illustratie missen.
Kortom
Ik denk dat je met AI tools best leuke illustraties kunt maken. Maar vaak is wel zichtbaar dat de illustraties met de computer gemaakt zijn: ze laten niet exact datgene zien wat je wil en stralen minder uit dan handgemaakte, originele illustraties. Voor een leuk knutselproject (zie ook m’n gratis downloads) zou ik ze wel gebruiken, maar als ik echt een boek zou uitgeven, zou ik voor ‘echte’ illustraties gaan.