Verhalennest

Fantasie in kinderboeken: een noodzaak?

Sem rent door de kamer. Hij doet alsof hij door een dichtbegroeid bos holt. Snel duikt hij weg voor een onzichtbare tak en springt dan met een luide schreeuw op de bank. Een wolk stof dwarrelt op uit de kussens. Maar Sem ziet het niet, want hij wordt nu achterna gezeten door een brullende leeuw. Sem pakt een kussen van de bank en gooit het op de grond. Het landt met een plof naast de grote kamerplant. Van de bank springt Sem op het kussen. Hij lacht hardop. Hij is veilig! Aan de gevaarlijke leeuw is hij mooi ontsnapt!

Wat is fantasie?

Volgens het woordenboek is een fantasie een bedenksel of een verbeelding. Iets wat niet waar is, dus. Iemand met veel fantasie is goed in het verzinnen van dingen. Een schrijver die een fantasieboek schrijft, schrijft een verhaal dat niet waar is en ook nooit waar kan zijn. Zulke verhalen bevatten bijvoorbeeld een denkbeeldig karakter of een verzonnen wereld.

Kinderen hebben veel fantasie. Fantasie is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Fantasierijke spellen helpen kinderen leren over de wereld om hun heen en helpt ze een plekje in deze wereld te vinden. Hoe meer verhalen een kind hoort en ziet, hoe beter de fantasie ontwikkeld wordt.

Wat is het nut van fantasie in kinderboeken?

Kinderen hebben niet alleen veel fantasie, ze houden er ook van! En het is ook nog eens heel belangrijk voor ze. Veel kinderboeken bevatten daarom fantasie.

Soms gaat het om een klein beetje fantasie, maar het kan ook zo zijn dat een verhaal uit bijna alleen maar verzonnen figuren en situaties bestaat. Waarom is fantasie belangrijk in een kinderboek?

  • Fantasierijke boeken sluiten aan bij het inbeeldingsvermogen van kinderen. Het laat ze ideeën verkennen die buiten de grenzen van de werkelijkheid liggen. Hoe zou het zijn om te kunnen vliegen op de rug van een bromvlieg? Of wat zou er gebeuren als we terecht komen op een planeet waar alleen maar mopperende marsmannetjes wonen?
  • De nieuwsgierigheid van kinderen wordt getriggerd door verhalen met fantasie. Fantasierijke boeken moedigen aan om te leren en te ontdekken. Kinderen willen weten hoe het verhaal verder gaat en zijn benieuwd hoe de hoofdpersonen omgaan met de situatie waarin ze zitten. Een boek kan gaan over een doodgewoon kind dat iedere dag naar school gaat en na schooltijd alleen maar computert. Interessanter wordt het verhaal als deze jongen een manier gaat verzinnen om wat meer te gaan beleven. Nog interessanter wordt het, als opeens blijkt dat de jongen in zijn beeldscherm gezogen wordt en in de wereld van Minecraft belandt. Nu zitten de kinderen opeens op de punt van hun stoel: hoe loopt dit verhaal af? 
  • Fantasierijke verhalen zijn gewoon leuk! Spannende gebeurtenissen en kleurrijke personages maken een boek boeiend om te lezen. Kinderen laten zich graag betoveren en meeslepen. Net als vele volwassenen, overigens. 

Vertellen kinderboeken alleen maar onzin?

Boeken met veel fantasie gaan vaak over een karakter dat iets bijzonders kan of meemaakt, of spelen zich af op een bijzondere, magische plek. Maar dit betekent niet dat ze geen dieper thema of een belangrijke les kunnen bevatten. Een eenzame muis die populair wordt omdat hij kan toveren, kan het belang van vriendschap uitleggen. Net zoals een jongen die zijn angst overwint en in een grot met beren gaat wonen, kan laten zien dat het belangrijk is om nooit op te geven.

Kortom

Veel kinderboeken barsten van de fantasie. Gelukkig maar! Fantasie sluit aan bij het inbeeldingsvermogen van kinderen en triggert hun nieuwsgierigheid. Als schrijver kun je je dus volledig uitleven met een verhaal over een mevrouw met vier armen of een olifant als prima ballerina. Fantasierijke boeken leren kinderen over de wereld om hen heen. En natuurlijk zijn ze hartstikke leuk om te schrijven en om te lezen!