Verhalennest: verhalen schrijven voor kinderen

Gouden schrijftip: veel lezen

If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. There’s no way around those two things that I’m aware of, no shortcut. Deze quote komt van de Amerikaanse thrillerauteur Stephen King. Hij is van mening dat je als schrijver niet alleen veel moet schrijven, maar ook veel moet lezen. Hij is niet de enige die daar zo over denkt. Wat is dé gouden schrijftip? Lees! Maar waarom leest een schrijver veel? En wat leest een schrijver dan zoal? Deze vragen worden hieronder beantwoord.

Kinderboekenschrijvers lezen ook veel

Ook Nederlandse kinderboekenschrijvers geven als gouden schrijftip om veel te lezen. Zo schrijft Joshua Douglas bijvoorbeeld:

Ik heb het vak vooral geleerd door veel te lezen. De kinderboeken van Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren spraken mij het meest aan en daarom ben ik hun stijl gaan analyseren. Ik lette op de kleinste details, zoals de opbouw van dialogen en het gebruik van leestekens. Ik bestudeerde de spanningsbogen in een verhaal, de tekening van de karakters en de ontwikkeling van de verschillende verhaallijnen.

Als je goed leest, zul je zien dat je een karakter niet meteen volledig hoeft te beschrijven als je hem introduceert. Je kunt beginnen met een paar opvallende kenmerken en er dan later in het verhaal van alles aan toevoegen. Je zult ook zien dat er in een dialoog verschillende manieren zijn om aan te geven dat iemand aan het woord is. En je ontdekt dat er in kinderboeken maar weinig flashbacks voorkomen.

Maar het allerbelangrijkste is dat je een indruk krijgt van het taalgebruik in een kinderboek. Wees niet bang dat je beïnvloed wordt tijdens dit proces. Iedereen heeft leermeesters, ook Roald Dahl had ze. Hij verwees bijvoorbeeld vaak naar Hemingway en Dickens. Niemand staat los van zijn voorgangers; we staan allemaal op de schouders van wie voor ons kwamen. En uiteindelijk blijf je toch jezelf en zul je vanzelf je eigen stem vinden

En Jacques Vriens zegt het volgende:

Blijf zelf ook boeken lezen en kijk eens bij andere schrijvers hoe zij het aanpakken. Dus hoe zij bijvoorbeeld ‘een dialoog’ schrijven, iets vertellen over de hoofdpersonen en hoe zij ‘de spanningsboog’ opbouwen.

Wat lezen schrijvers zoal

Lezen is een integraal onderdeel van je schrijverschap. Schrijven is creatief, maar het is ook een vaardigheid die je kunt leren. Dat leer je niet alleen door veel te schrijven, maar ook door veel te lezen. Je kunt allerlei verschillende soorten verhalen lezen.

Stephen King zegt dat ieder boek dat je ter hand neemt, zijn eigen les of lessen bevat. Hij geeft ook aan dat slechte boeken je vaak meer te leren hebben dan goede. 

Schrijver Jan van Mersbergens zegt over hetzelfde onderwerp:

Mijn tip is in de eerste plaats: lezen. Lees alles wat je te pakken kunt krijgen, ook poëzie en non-fictie. De vervolgtip: pluis uit wat je leest.

Waarom lezen schrijvers veel

Dat schrijvers veel lezen, is inmiddels duidelijk. Maar wat is het waarom daarachter eigenlijk?

  • Lezen maakt je taalgevoel sterker.
  • Lezen leert je veel over verhaalstructuur en het ontwikkelen van een plot.
  • Lezen helpt je gevoel te krijgen voor stijl (waaronder elementen als vloeiend schrijven en  overgangen en metaforen toepassen). 
  • Door te lezen maak je kennis met verschillende genres en stijlen (elk genre en elke stijl heeft zijn eigen aanpak). 
  • Lezen inspireert en helpt je om nieuwe ideeën op te doen voor je eigen schrijfwerk.

Kortom

De gouden schrijftip volgens bekende auteurs is simpel: lees veel. Lees en pluis uit wat je leest. Zo ontwikkel je je taalgevoel, leer je over verhaalstructuur en stijl, doe je inspiratie op en krijg je ideeën voor je eigen werk.